Trencada  

Enfilador de catèters

En la pràctica de les operacions basades en cateterismes, els metges es troben sovint en la situació en que han d’enfilar un catèter a través d’una cànula.  Aquesta operació és complicada degut a que el catèter, d'una mida compresa entre 0,4 i 0,8 mil·límetres, ha d’entrar en un tub amb molt poca tolerància. Amb aquesta dificultat i tota la problemàtica inherent al quiròfan, la operació és complicada.


Per tal de fer-ho més fàcil, amb el Dr. Roche de la Clínica Vascular Barcelona, hem dissenyat un dispositiu que enfila els catèters d’una forma molt senzilla, ràpida i exempta d‘errors. Es tracta d’una aplicació en forma de llibre que fa que el catèter i la cànula es trobin en el punt exacte i facilitar així l’entrada un dintre de l’altre.

 

Primer, amb la peça tancada sobre ella mateixa, triem el diàmetre d’embocament segons el tipus de catèter. Després inserim els dos elements en l’enfilador pels orificis cònics de la peça.

Seguidament els empenyem perquè un entri dintre de l’altre.
 

Un cop sabem que han entrat, amb un gest que es pot fer amb una sola mà, obrim el dispositiu en forma de frontissa per extreure els dos elements units.

La gràcia del dispositiu és que es pot retirar sense que això afecti a la unió del catèter amb la cànula.

   

Técnicament, es tracta d’una simple peça realitzada en plàstic i amb dues senzilles parts de motllo. Això fa que sigui un element molt senzill de produir, un tret essencial en un producte de desús clínic.

El producte disminueix considerablement el temps d’enfilament dels catèters i a més evita que el mateix doctor es pugui clavar catèter al intentar-lo enfilar a l’aire.